ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τι να γνωρίζετε και πώς να σταματήσετε

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τι να γνωρίζετε και πώς να σταματήσετε

Το κάπνισμα καπνού είναι ο παράγοντας κινδύνου νούμερο ένα που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στους πνεύμονες καταστρέφονται και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας όγκους που μπορούν να δυσκολευτούν να αναπνεύσουν.

Καθώς οι όγκοι αναπτύσσονται, τα προσβεβλημένα κύτταρα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, εγκαταλείποντας αυτή τη συνήθεια, η οποία θα βελτιώσει επίσης την αναπνευστική και γενική υγεία τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν ενδέχεται να κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα λόγω περιβαλλοντικών και οικογενειακών παραγόντων κινδύνου.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα και εξηγούμε γιατί το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αυτής της νόσου. Παρέχουμε επίσης συμβουλές για το πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο και πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική περίθαλψη.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Έρευνας Έρευνας έχουν καθιερώσει σταθερά τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα τσιγάρων συμβάλλει στο 90% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κάπνισμα Άλλα προϊόντα καπνού αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν:

  • πούρα
  • Cigarillos, όπως Bidis και Kreteks
  • Χαλαρός καπνός που οι άνθρωποι καπνίζουν με σωλήνα ή σωλήνα νερού

Το CDC δηλώνει ότι ο καπνός του καπνού περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι δηλητηριώδεις. Περίπου 70 από τα χημικά είναι γνωστά καρκινογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η εισπνοή αυτών των επικίνδυνων ουσιών βλάπτει τους αεραγωγούς και τους μικροσκοπικούς αερόσακους, γνωστούς ως κυψελίδες, στους πνεύμονες. Αυτή η ζημιά εμποδίζει τους πνεύμονες να εργάζονται σωστά και αυξάνει τον κίνδυνο του ατόμου που αναπτύσσει καρκίνο του πνεύμονα και άλλους καρκίνους σε όλο το σώμα.

Η πρωταρχική λειτουργία των πνευμόνων είναι να παρέχει στο σώμα οξυγόνο ενώ παράλληλα εκτοξεύει το μη απαραίτητο διοξείδιο του άνθρακα. Παρόλο που όλα τα προϊόντα καπνού μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε ένα άτομο, τα εύφλεκτα ή καπνιστά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα, είναι ιδιαίτερα επιζήμια.

Ορισμένα προϊόντα καπνού είναι χωρίς καπνό, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του καπνού, τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αναφέρονται ως ταμπάκο. Αν και αυτά τα προϊόντα δεν παράγουν τοξικό καπνό, εξακολουθούν να εκθέτουν τους χρήστες σε περισσότερες από 25 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Η έρευνα έχει συνδέσει διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του οισοφαγικού και του καρκίνου του παγκρέατος, στα προϊόντα καπνού χωρίς καπνό. Η χρήση καπνού αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στατιστικές για το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, καθιστώντας έναν καπνιστή 15-30 φορές πιο πιθανό από έναν μη καπνιστή να αναπτύξει ή να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα.

Μια μελέτη στην έκθεση προληπτικής ιατρικής εξέτασε τον κίνδυνο καπνιστών που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος κίνδυνος για μη καπνιστές κατά την περίοδο της μελέτης ήταν 1,8% για τους άνδρες και 1,3% για τα θηλυκά. Ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 14,8% για τα αρσενικά και 11,2% για τα θηλυκά στους τρέχοντες καπνιστές. Ωστόσο, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάθε άτομο ανά ημέρα.

Αν και το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα, η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τους μη καπνιστές. Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α., το 10-20% των καρκίνων των πνευμόνων συμβαίνουν σε άτομα που είτε δεν καπνίζουν ούτε καπνίζουν λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους.

Ωστόσο, το CDC επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη του καπνίσματος, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ένα άτομο έχει καπνίσει, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από τον καρκίνο του πνεύμονα κατά τα μισά σε 10 χρόνια.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), ο επιπολασμός της είναι μόνο κάτω από εκείνη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και στον καρκίνο του προστάτη σε άνδρες.

Το ACS εκτιμά ότι το 2021, θα υπάρξουν περίπου 235.760 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και περίπου 131.880 θάνατοι από την ασθένεια.

Ο καρκίνος του πνεύμονα μη μικροκυττάρου (NSCLC) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του πνεύμονα, που αντιπροσωπεύει το 80-85% όλων των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 15-20% των καρκίνων των πνευμόνων είναι μικρός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC).

βλάβη του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα

Ο τοξικός συνδυασμός χημικών καπνού καπνού βλάπτει τους ευαίσθητους ιστούς των πνευμόνων και προκαλεί φλεγμονή.

ζημιά κυψελίδων

Το κάπνισμα καταστρέφει τις κυψελίδες, οι οποίες επιτρέπουν την ανταλλαγή οξυγόνου. Η καταστροφή είναι μόνιμη, που σημαίνει ότι αυτή η περιοχή του πνεύμονα δεν μπορεί να ανακάμψει. Με την πάροδο του χρόνου, η ζημιά του Alveoli μπορεί να οδηγήσει σε εμφύσημα, το οποίο προκαλεί ακραία δύσπνοια και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

ζημιά Cilia

Οι υγιείς πνεύμονες είναι αυτοκαθαρισμένοι. Οι χημικές ουσίες στον καπνό βλάπτουν τα λεπτές κορδέλες που μοιάζουν με τα μαλλιά που βοηθούν στην απομάκρυνση των συντριμμιών από τους πνεύμονες. Το κάπνισμα μπορεί να παραλύσει και να σκοτώσει αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα, αφήνοντας τους καπνιστές σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

φλεγμονή των αεραγωγών

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης φλεγμονή των αεραγωγών και των πνευμόνων, οδηγώντας το άτομο να αισθάνεται χωρίς αναπνοή. Εάν η φλεγμονή συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ιστό ουλής που καθιστά πιο δύσκολο για ένα άτομο να αναπνεύσει.

Συμπεριφορά κυττάρων

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του καπνού μπορούν να βλάψουν το DNA που ελέγχει τον τρόπο συμπεριφοράς των κυττάρων. Για παράδειγμα, το χημικό βενζο [Α] πυρόλιο (BAP) βλάπτει ένα μέρος του DNA που προστατεύει τα κύτταρα από τον καρκίνο.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να διεγείρουν την ανάπτυξη στα κατεστραμμένα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν έναν όγκο.

χημικά που κολλάνε στο DNA

Το χρωμίου είναι ένα τοξικό μέταλλο που υπάρχει στον καπνό τσιγάρων. Επιτρέπει σε άλλα δηλητηριώδη χημικά να κολλήσουν πιο εύκολα στο DNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες του καρκίνου.

Κάθε τσιγάρο που κάποιος καπνίζει συμβάλλει στη ζημιά των πνευμόνων και την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής κατάστασης υγείας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα

Οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα λόγω άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων:

  • RADON: Αυτό το αέριο είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Είναι υπεύθυνο για σχεδόν 21.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων περίπου 2.900 ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
  • Secondhand Smoke: Αυτή είναι η τρίτη κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, προκαλώντας περίπου 3.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση: παγκοσμίως, ο μολυσμένος αέρας συμβάλλει σε περίπου 62.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα: Η ύπαρξη συγγενικού πρώτου βαθμού με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει την κατάσταση κατά περίπου 50%.
  • Ομάδα: Η εισπνοή των ινών αμιάντου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και μεσοθηλιώματος, καρκίνο θωρακικής μεμβράνης. Εάν ένα άτομο καπνίζει, αυτό αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο αυτών των συνθηκών.

Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποφυγή τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να αποτρέψει το 50% των περιπτώσεων καρκίνου και το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα με:

  • Τρώγοντας θρεπτική διατροφή
  • κατανόηση αλκοόλ μόνο σε μετριοπάθεια
  • Διατηρώντας ένα μέτριο βάρος
  • Εξασκομίζοντας το κάπνισμα, εάν ένας καπνιστής ή αποφεύγοντας το μεταχειρισμένο καπνό

να σταματήσει το κάπνισμα

του καρκίνου του πνεύμονα κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να σταματήσει. Η εγκατάλειψη του καπνίσματος μπορεί να είναι προκλητική, αλλά ένα άτομο μπορεί να επωφεληθεί από την υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων:

  • σκέψη θετικά: η θετική νοοτροπία είναι απαραίτητη, ακόμη και αν ένα άτομο έχει βρει προηγούμενες προσπάθειες να σταματήσει το κάπνισμα πολύ δύσκολη .
  • Μάθηση σχετικά με τους ενεργοποιητές: Η κατανόηση του τι προκαλεί την ανάγκη να καπνίσει μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις επιθυμίες τους.
  • Κάνοντας ένα σχέδιο: Επιλέγοντας μια μελλοντική ημερομηνία για να σταματήσετε το κάπνισμα και να κολλήσετε στην απόφαση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εστιάσει και να παραμείνει κίνητρα.
  • επικεντρώνοντας τους λόγους: Μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να σκεφτεί τους κινδύνους του καπνίσματος και να επικεντρωθεί στο πώς η εγκατάλειψη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του και να τους εξοικονομήσει χρήματα.
  • Αναζητώντας ιατρικές συμβουλές: Ένα άτομο μπορεί να ζητήσει από έναν γιατρό συμβουλές για την εγκατάλειψη του καπνίσματος. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα για να βοηθήσει με την απόσυρση νικοτίνης. Τα έμπλαστρα νικοτίνης και άλλες μορφές θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλα ή παστίλια, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχίας.
  • Η λήψη υποστήριξης: προσωπικά, τηλέφωνο, κείμενο ή εικονική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο μέσω της αγχωτικής διαδικασίας εγκατάλειψης και να αυξήσει την πιθανότητα να γίνει χωρίς καπνό.
  • Λέγοντας την οικογένεια και τους φίλους: Όταν ένα άτομο έχει την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του, μπορεί να διευκολύνει το κάπνισμα. Η κοινή χρήση του σχεδίου για διακοπή μπορεί επίσης να βοηθήσει, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται υπεύθυνο.

Λάβετε περισσότερες συμβουλές για το πώς να εγκαταλείψετε το κάπνισμα.

συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένων:

  • Βγάλτε το αίμα
  • Πόνος στο στήθος
  • Απώλεια της όρεξης ή απώλειας βάρους
  • Οι λοιμώξεις, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία

Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες αυτών των συμπτωμάτων, επομένως δεν δείχνουν απαραιτήτως καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, η αναζήτηση ιατρικών συμβουλών είναι μια σοφή προφύλαξη για να αποκλείσει τυχόν σοβαρές συνθήκες υγείας.

Περίληψη

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να είναι έως και 30 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτόν τον καρκίνο από τους μη καπνιστές.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα μπορεί επίσης να καταστήσει την ασθένεια πιο πιθανή.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του πνεύμονα κατά το ήμισυ μετά από 10 χρόνια.

Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με γιατρό εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα ή πιστεύει ότι έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν την κατάσταση.

  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκίνος/Ογκολογία
  • Μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές - συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων - σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.