Αποδίδει τη θεραπεία με κεταμίνη στο να του δώσει μια νέα πνοή στη ζωή

Αποδίδει τη θεραπεία με κεταμίνη στο να του δώσει μια νέα πνοή στη ζωή

Επίσημος ιστότοπος Keto Light – Κριτικές χρηστών, τιμή και πού να αγοράσετε

Spravato® (εσκεταμίνη) 28 mg ρινικό σπρέι

Το Spravato® είναι ένα ρινικό σπρέι εγκεκριμένο από την FDA που αποτελείται από εσκεταμίνη. Συνταγογραφείται σε συνδυασμό με ένα αντικαταθλιπτικό που λαμβάνεται από το στόμα (όπως Prozac®, Effexor® και Zoloft®, μεταξύ άλλων). Το ρινικό σπρέι επισημαίνεται αποκλειστικά για χρήση κατά της TRD. Επειδή η ενδορρινική οδός χορήγησης θα έθετε το φάρμακο έξω από τη σφαίρα ενός νοσοκομειακού ή κλινικού περιβάλλοντος, υπάρχει ανησυχία για αυτό το είδος παράδοσης για ανάπτυξη κατάχρησης ή κακή χρήση.

Έγχυμα κεταμίνης

Η ενέσιμη μορφή κεταμίνης που χρησιμοποιείται συνήθως στην αναισθησία σε ζώα και ανθρώπους χορηγείται ως έγχυση διάρκειας περίπου 40 λεπτών για θεραπεία TRD Τα πρωτόκολλα θεραπείας ποικίλλουν. Μερικοί μπορεί να λάβουν την αρχική ένεση και να μην χρειαστούν ποτέ άλλη δόση, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν ενέσεις συντήρησης σε διαφορετικά διαστήματα με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα για την κεταμίνη δείχνει ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα στη μείωση της κατάθλιψης σε άτομα με TRD. Ξεκινώντας με την πρώτη κλινική δοκιμή το 2000, ακολουθούμενη από μια μεγαλύτερη μελέτη από τους Zarate et al. Το 2006, οι ερευνητές άρχισαν να επιδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα μιας 40λεπτης έγχυσης κεταμίνης και βελτίωση εντός 110 λεπτών από την έγχυση, διάρκειας 7 ημερών. Περαιτέρω μελέτες αξιολόγησαν τα πρωτόκολλα δοσολογίας και τα εύρη δόσεων. Πρόσθετες μελέτες αξιολόγησαν και συνεχίζουν να εξετάζουν την ικανότητα της κεταμίνης να μειώνει τις σκέψεις και τις τάσεις αυτοκτονίας. Τέλος, ακολούθησαν έρευνες με διαφορετικά πρωτόκολλα, εξετάζοντας τη χρήση επαναλαμβανόμενων δόσεων εγχύσεων. Δείτε πρόσθετους πόρους για περισσότερες πληροφορίες μελέτης.

IV vs Intranasal, τι λένε οι ειδικοί;

Παρέχοντας τα ισχυρότερα στοιχεία υπέρ της χρήσης κεταμίνης για TRD, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2022 από τους Bahji et al συνέκρινε τη χρήση της εσκεταμίνης (ενδορινική) και της ρακεμικής (ενδοφλέβιας) κεταμίνης για την κατάθλιψη. Με βάση αυτήν την ολοκληρωμένη ανασκόπηση, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η IV κεταμίνη υπερτερεί της ενδορινικής εσκεταμίνης στη διαχείριση της TRD. Και οι δύο επιλογές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αντικαταθλιπτική θεραπεία και γενικά σε συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχίατρο.

Πόσο διαρκεί κάθε θεραπεία κεταμίνης;

Όταν μιλάμε για τις εγχύσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ένα όφελος στις πρώτες μία έως τρεις συνεδρίες θεραπείας, αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Μετά από μια αρχική σειρά ενέσεων (έξι έως οκτώ, γενικά σε διάστημα 2 εβδομάδων, αν και ποικίλλει ανάλογα με το κέντρο), οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν ενέσεις συντήρησης. Για τις επόμενες ενέσεις, οι ασθενείς μπορούν να τις λαμβάνουν κάθε τρεις έως έξι εβδομάδες ή λιγότερο συχνά. Ωστόσο, σε μια λεπτομερή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας το 2021 από τους McIntyre et al ., τονίζουν ότι οι μελέτες που εξετάζουν το κατάλληλο διάστημα δοσολογίας για θεραπεία συντήρησης εξακολουθούν να λείπουν.

Η κεταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αυτοκτονικών σκέψεων

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η κεταμίνη μειώνει τις σκέψεις αυτοκτονίας για έως και επτά ημέρες. Όσοι λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες δόσεις ενέσιμης κεταμίνης μπορεί να έχουν λιγότερες σκέψεις αυτοκτονίας για έως και έξι εβδομάδες. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να προκύψουν από διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης που λειτουργούν για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για τον προσδιορισμό της περαιτέρω σημασίας πέραν των έξι εβδομάδων μετά την τελευταία δόση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κεταμίνης

Υπάρχουν πάντα θετικά και μειονεκτήματα όταν δοκιμάζετε οποιαδήποτε θεραπεία. Για κάποιους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θαυματουργά, ενώ για άλλους, οι παρενέργειες υπερτερούν των οφελών. Οι παρενέργειες και τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή της κεταμίνης που χρησιμοποιείται (ρινικό σπρέι έναντι έγχυσης). Τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη δόση του φαρμάκου που χρησιμοποιείται.

Τα πλεονεκτήματα της κεταμίνης για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Ταχεία έναρξη της ανακούφισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλες θεραπείες, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να φανούν οφέλη.
  • Μειωμένο άγχος.
  • Μειωμένες σκέψεις αυτοκτονίας σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν αυτές τις ιδέες.
  • Μία από τις δύο μόνο θεραπείες του FDA για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Johns Hopkins, τα πρόσθετα οφέλη της κεταμίνης μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει το στρες στον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα, ακόμη και την προώθηση της κυτταρικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τα μειονεκτήματα για τη χρήση κεταμίνης, ωστόσο, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Οι παρενέργειες της κεταμίνης μπορεί να εμφανιστούν και μπορεί να είναι δοσοεξαρτώμενες.

  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός.
  • Αυξημένοι ρυθμοί αναπνοής.
  • Ναυτία (στομαχικές διαταραχές).
  • Αίσθημα μέθης.
  • Προβλήματα με την ούρηση.
  • Ζάλη/αίσθημα περιστροφής.
  • Το άγχος.
  • Αυξημένες θερμοκρασίες.
  • Υπνηλία.
  • Πονοκέφαλο.
  • Μειωμένη ενέργεια ή αντίθετη αντίδραση με ενθουσιασμό ή ευτυχία.
  • Μούδιασμα (μειωμένη συνολική ευαισθησία.

Πρόσθετες ανησυχίες περιλαμβάνουν την ακατάλληλη χρήση του φαρμάκου και την πιθανότητα κατάχρησης. Εκείνοι με προηγούμενους εθισμούς, όπως κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, θα πρέπει να συζητήσουν πιθανές ανησυχίες με επαγγελματίες υγείας πριν επιλέξουν αυτή τη θεραπεία. Τέλος, ορισμένοι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις, όπως αυτές που επηρεάζουν την καρδιά ή το ήπαρ, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι για αυτήν τη θεραπεία λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Τι πιστεύουν οι ασθενείς για την κεταμίνη;

Ένας ασθενής, ο Jonathan H. εκτιμά πραγματικά τα οφέλη της θεραπείας με κεταμίνη. Έχει λάβει εγχύσεις κεταμίνης για πάνω από τέσσερα χρόνια. Ο Jonathan H περιγράφει τα οφέλη ως δύσκολο να προσδιοριστούν. Ωστόσο, δηλώνει ότι «η κεταμίνη βοηθά στην άρση του βάρους της κατάθλιψης. Είναι σαν να μην είναι τόσο οξύ, και νιώθω πιο ανάλαφρος και λιγότερο πεσμένος. Βοηθά να βελτιώσω το συνολικό μου κίνητρο. Αν και αυτό το όφελος σιγά-σιγά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, νιώθω ότι το βάρος επανέρχεται και ξέρω ότι θα χρειαστώ μια ένεση σύντομα».

Η κεταμίνη παρέχει στον Τζόναθαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Αποδίδει τη θεραπεία με κεταμίνη στο να του δώσει μια νέα πνοή στη ζωή. Σε συνδυασμό με τη θεραπεία και τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά, έχει ξεπεράσει την κατάθλιψη και δεν την αφήνει να τον καθορίζει.

Είναι η κεταμίνη κατάλληλη για την κατάθλιψή σας;

Η κεταμίνη δεν είναι για όλους και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να μην καλύπτουν πάντα αυτήν τη θεραπεία. Επιπλέον, πρέπει να πληροίτε τα κριτήρια για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για δοκιμή με αυτό το φάρμακο. Τέλος, η έρευνα συνεχίζεται για τον προσδιορισμό των πιο αποτελεσματικών δόσεων και μεθόδων χορήγησης (έγχυση έναντι ενδορινικής έναντι από του στόματος ή άλλων μέσων). Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί η σωστή ποσότητα, προϊόν και μέθοδος παράδοσης για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάχρησης και να ενισχυθούν τα οφέλη από τη θεραπεία της κατάθλιψης. Οι τρέχοντες κίνδυνοι κατάχρησης δεν είναι εύκολα εμφανείς στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να ωφεληθείτε από τη θεραπεία με κεταμίνη, μιλήστε με τον ψυχίατρο ή τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για περισσότερες πληροφορίες και να σας κατευθύνει στο καλύτερο μέρος για να πάτε και με ποιον να μιλήσετε για τις επιλογές σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας ευρύς όρος για μια σειρά μεθόδων θεραπείας και θεραπείας που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις δύσκολων συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών.

Βασικά φαγητά:

  • Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε, συμπεριφέρεστε και σκέφτεστε με έναν εξειδικευμένο ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Δεν λειτουργούν όλοι οι ψυχοθεραπευτές με τον ίδιο τρόπο ή δεν παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Η ψυχοθεραπευτική εμπειρία μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον θεραπευτή, την τεχνική και τους στόχους σας.
  • Η θεραπεία ομιλίας βασίζεται στην επιστήμη και είναι ευεργετική για ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών και διαταραχών ψυχικής υγείας. Ωστόσο, δεν απαιτείται διάγνωση για την έναρξη της θεραπείας.
  • Το είδος της θεραπείας που επιλέγετε είναι γενικά προσωπική απόφαση.
  • Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το «καλύτερο» είδος θεραπείας που να ισχύει για όλους. Μερικές φορές ένας τύπος ψυχοθεραπείας λειτουργεί για ένα θέμα ενώ ένας άλλος για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η ψυχοθεραπεία έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος επίλυσης ψυχολογικών προβλημάτων. Επομένως, οι όροι «ψυχοθεραπεία», «θεραπεία», «θεραπεία ομιλίας» και «συμβουλευτική» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά.

Ποια θεραπεία να επιλέξετε;

Η επιλογή του τύπου ψυχοθεραπείας που θα ακολουθήσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ανησυχιών για την ψυχική υγεία του ατόμου, των προσωπικών προτιμήσεων και των στόχων θεραπείας. Για να προσδιορίσετε την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή ψυχολόγο.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των αναγκών ενός ατόμου και να συστήσει μια συγκεκριμένη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών που μπορεί να είναι πιο χρήσιμη. Μπορούν επίσης να εξετάσουν τις προτιμήσεις και την ετοιμότητα του ατόμου για αλλαγή, καθώς και οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που μπορεί να σχετίζεται με τη διαδικασία θεραπείας.

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα ψυχοθεραπείας

Υπάρχουν πολλά μοντέλα ψυχοθεραπείας που πρόκειται να καλύψουμε τα πιο δημοφιλή. Μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικό μοντέλο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, το άτομο και την κατάσταση.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

Τα τελευταία χρόνια, η CBT έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των θεραπευτών και του ευρύτερου κοινού. Σύμφωνα με έρευνες των θεραπευτών, η CBT γίνεται γρήγορα η κύρια προσέγγιση μεταξύ των ασκούμενων ψυχολόγων.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν και τελικά να τροποποιήσουν τα δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα πρότυπα, το άτομο αναπτύσσει πιο υγιείς τρόπους σκέψης και δράσης. Επιπλέον, ο θεραπευτής συνεργάζεται ενεργά με τον πελάτη και μοιράζεται ιδέες και στρατηγικές.

Η εργασία για το σπίτι είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για την εφαρμογή της αλλαγής συμπεριφοράς. Η καταγραφή αρνητικών σκέψεων σε ένα ημερολόγιο ή η εξάσκηση στην αντικατάστασή τους με πιο ρεαλιστικές που βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες είναι μέρος της εργασίας που ανατίθεται στο σπίτι.

Ο καθορισμός στόχων είναι θεμελιώδης για τη CBT. Ως εκ τούτου, ο θεραπευτής θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που επηρεάζουν το άτομο εδώ και τώρα αντί να εμβαθύνει σε ζητήματα του παρελθόντος.

Οι συνθήκες που είναι πιο κατάλληλες για CBT περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Εθισμός;
  • Κατάθλιψη;
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD);
  • Επίμονο άγχος;
  • Διαχείριση θυμού;
  • Διατροφικές διαταραχές.

Ο πρωταρχικός στόχος της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι να ενθαρρύνει την αυτογνωσία και να επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά. Αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι ακόμα κι αν ένα άτομο δεν μπορεί να αλλάξει συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή του, μπορεί να επιλέξει πώς θα τα σκέφτεται και πώς θα αντιδράσει σε αυτά.

Contents