Mi történik, ha magas a kalciumszint?

Mi történik, ha magas a kalciumszint?

A hiperkalcémia kifejezés arra utal, hogy túl sok kalcium van a vérben. A lehetséges okok között szerepel egy hiperaktív mellékpajzsmirigy, túl sok D -vitamin, egyes gyógyszerek és bizonyos alapvető egészségügyi állapotok, például a rák.

A kalcium alapvető szerepet játszik a testben. Segít az erős csontok és fogak felépítésében, miközben támogatja az izmokat, az idegeket és a szívet. A túl sok kalcium azonban problémákat okozhat.

Ebben a cikkben feltárjuk a hiperkalcémia tüneteit, okait és szövődményeit. Azt is leírjuk, hogy az orvosok hogyan diagnosztizálják és kezelik a hiperkalcémiát.

Mi a hiperkalcémia?

A mellékpajzsmirigyek felelősek a vér kalciumszintjének szabályozásáért. Ez a négy apró mirigy a pajzsmirigy mögött ül.

Amikor a testnek kalciumra van szüksége, a mellékpajzsmirigyek hormont szekretálnak. Ez a hormon jelzi:

 • A csontok, amelyek a kalciumot a vérbe engedik. D, amely elősegíti az emésztőrendszert, hogy több kalciumot abszorbeáljon

hiperaktív mellékpajzsmirigyek vagy egy alapul szolgáló egészségi állapot megzavarhatja a kalcium egyensúlyát.

Ha a kalciumszint túl magasra kerül, akkor az ember diagnosztizálhatja a hiperkalcémiát. Ez az állapot akadályozhatja a testi funkciókat, és kifejezetten a következőkhöz vezethet:

 • Rossz csont egészség
 • Vesekő
 • Szorzási szív és agyi funkció

Rendkívül magas kalciumszint a vérben életveszélyes lehet.

tünetek

Az enyhe hiperkalcémia nem okozhat semmilyen tünetet, de a súlyosabb hiperkalcémia okozhat:

 • Túlzott szomjúság és gyakori vizelés: a kalcium túllépése: Arra kényszeríti a veséket, hogy keményebben dolgozzanak. Ennek eredményeként az ember gyakrabban vizelhet, kiszáradáshoz és megnövekedett szomjúsághoz vezethet.
 • Gyomorfájdalom és emésztési problémák: A túl sok kalcium gyomorpanaszot, hasi fájdalmat, émelygést, hányást és székrekedést okozhat.
 • Csontfájdalom és izomgyengeség: A hiperkalcémia a csontok túl sok kalciumot engedhet, és hiányos maradhat. Ez a rendellenes csonttevékenység fájdalomhoz és izomgyengeséghez vezethet.
 • Zavart, letargiát és fáradtságot: A vérben túl sok kalcium befolyásolhatja az agyat, és ezeket a tüneteket okozhatja.
 • szorongás és depresszió: A hiperkalcémia szintén befolyásolhatja a mentális egészséget.
 • Magas vérnyomás és rendellenes szívritmusok: A magas kalciumszint növelheti a vérnyomást, és elektromos rendellenességekhez vezethet, amelyek megváltoztatják a szív ritmusát, és megterhelést adnak.

okok

Különböző mögöttes feltételek és egyéb tényezők hiperkalcémiát okozhatnak. Ide tartoznak:

hiperaktív mellékpajzsmirigyek

A mellékpajzsmirigyek vezérli a kalciumszintet. Ha túl keményen dolgoznak, ez hiperkalcémiához vezethet.

A mellékpajzsmirigyek hiperaktívvá válhatnak, ha megnövekedett vagy nem rákos növekedést fejlődik ki.

A hiperparatireoidizmus a hiperaktív mellékpajzsmirigyek kifejezése. Ez lehet a hiperkalcémia leggyakoribb oka.

Az orvosok általában diagnosztizálják a hiperparatireoidizmust az 50–60 éves embereknél. Ez szintén háromszor vagy négyszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Túl sok D -vitamin D

A D -vitamin kiváltja a kalcium felszívódását a bélben, lehetővé téve, hogy ez a tápanyag beléphessen a véráramba.

A test általában csak az étrendben a kalcium 10–20% -át abszorbeálja, a többit a székletben átadja. A túlzott mennyiségű D -vitamin azonban arra készteti a testet, hogy több kalciumot abszorbeáljon, ami hiperkalcémiához vezet.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a terápiás, magas dózisú D -vitamin -kiegészítés hiperkalcémiát okozhat. Az orvosok ajánlhatják ezeket a kiegészítőket a sclerosis multiplex és más állapotok kezelésére.

Az étrend -kiegészítőkhivatal a D -vitamin nagy adagját úgy határozza meg, mint napi 4000 nemzetközi egység (IU). A felnőttek számára ajánlott napi adag napi 600–800 NE.

Cancer

Bizonyos típusú rákok hiperkalcémiát okozhatnak. Azok a rákok, amelyek általában ehhez a állapothoz vezetnek, a következők:

 • Tüdőrák
 • Mellrák
 • Vérrák

2021 -ben a kutatók becslése szerint a hiperkalcémia évente az Egyesült Államokban az Egyesült Államokban az összes rákos beteg kb. 2% -át érinti. Ez a százalék alacsonyabb a gyermekek körében.

Ha a rák a csontra terjed, akkor a hiperkalcémia kockázata növekszik.

Egyéb egészségi állapotok

Egyéb olyan állapotok, amelyek magas kalciumszintet okozhatnak, a következők:

 • A pajzsmirigybetegség
 • krónikus vese Betegség
 • Mellékvesmirigy -betegség
 • Súlyos gombás fertőzések

Csökkent mobilitás

Azok az emberek, akik hosszabb ideig mennek anélkül Képes mozogni is lehet a hiperkalcémia kockázata is. Ha a csontoknak kevesebb munkája van, akkor gyengíthetnek és több kalciumot engedhetnek a véráramba.

Súlyos dehidráció

A súlyosan kiszáradt embereknek kevesebb víz van a vérben, ami növeli a kalcium koncentrációját. Ez az egyensúlyhiány azonban általában kezelhető, ha az ember megfelelően rehidrál.

Bizonyos esetekben a magas kalciumszint súlyos kiszáradáshoz vezethet. Fontos, hogy az orvosok azonosítsák, melyik jött az első: a magas kalcium- vagy a kiszáradás.

gyógyszerek

Egyes gyógyszerek túlléphetik a mellékpajzsmirigyet, és ez hiperkalcémiához vezethet. Az egyik példa a lítium, amelyet az emberek néha a bipoláris zavar kezelésére vesznek.

szövődmények

Megfelelő kezelés nélkül a hiperkalcémia számos egészségi állapothoz hozzájárulhat.

osteoporosis

Az idő múlásával a csontok túlzott mennyiségű kalciumot engedhetnek a véráramba, ami vékonyabbá vagy kevésbé sűrűvé teszi őket. A kalcium folyamatos felszabadulása osteoporosishoz vezethet.

Az osteoporosisban szenvedő emberek megnövekedett kockázata:

 • Jelentős fogyatékosság
 • A függetlenség elvesztése
 • Hosszabb ideig tartó mozgékonyság
 • A gerinc görbülete
 • Az idő múlásával rövidebbé válik

vesekő a vesében. Ezek a kristályok vesekővé válhatnak, amelyek gyakran nagyon fájdalmasak. Ezek is vesekárosodást okozhatnak.

veseelégtelenség

Az idő múlásával a súlyos hiperkalcémia megakadályozhatja, hogy az ember vese helyesen működjön. A vesék kevésbé hatékonyak lehetnek a vér tisztításában, a vizelet előállításában és a folyadék hatékony eltávolításában a testből. Ezt veseelégtelenségnek hívják.

Szabálytalan szívverés

A szív ver, amikor az elektromos impulzusok áthaladnak rajta, és összehúzódnak. A kalcium szerepet játszik ennek a folyamatnak a szabályozásában, és a túl sok kalcium szabálytalan szívverést eredményezhet.

Diagnózis

A hiperkalcémia tüneteiben szenvedő személyeknek beszéljenek egy orvossal, aki vérvizsgálatot rendel, és az eredmények alapján diagnosztizálást végez.

Az enyhe hiperkalcémiában szenvedő személynek nem lehet tünetei, és az orvosok csak a rutin vérvizsgálat elvégzése után diagnosztizálhatják a betegséget.

A teszt ellenőrzi a kalcium- és mellékpajzsmirigy -hormon vérszintjét. Az eredmények megmutathatják, hogy a test egyes rendszerei - például a vért és a veséket érintik - jól működnek.

A hiperkalcémia diagnosztizálása után az orvos további teszteket végezhet, például:

 • Elektrokardiogram (EKG) a szív elektromos aktivitásának rögzítéséhez > mellkasi röntgen a tüdőrák vagy a fertőzések ellenőrzésére
 • Mammogram az emlőrák ellenőrzésére
 • CT vagy MRI vizsgálat a test szerkezetének és a szervek vizsgálatának vizsgálatához
 • kettős energiájú röntgen abszorptiometria, közismert nevén dexa szkennelés, a csontsűrűség mérésére

kezelés

Az enyhe hiperkalcémiában szenvedő emberek nem igényelhetnek kezelést, és a kalciumszintek idővel visszatérhetnek a normál állapotba. Az orvos figyelemmel kíséri ezeket a szinteket és a vesék egészségét.

Ha a kalciumszintek továbbra is emelkednek, vagy nem javulnak önmagukban, az orvosok javasolhatják a további tesztelést.

A súlyosabb hiperkalcémiában szenvedő emberek számára fontos felfedezni az okot. Az orvos kezeléseket is kínálhat a kalciumszint csökkentése és a szövődmények megelőzése érdekében. A lehetséges kezelések közé tartoznak az intravénás folyadékok és gyógyszerek, például a kalcitonin vagy a biszfoszfonátok.

Ha a hiperkalcémia túlzott mellékpajzsmirigy, túl sok D -vitamin vagy más egészségi állapot miatt következik be, az orvos a felelős állapotot is kezeli.

Az a személy, akinek a mellékpajzsmirigyen nem járó növekedéssel jár, műtétre van szükség annak eltávolításához.

Megelőzés

Bizonyos életmód -beállítások segíthetnek a kalciumszint kiegyensúlyozottságának és a csontok egészséges állapotának megőrzésében. Ide tartoznak:

 • Rengeteg víz ivása: A hidratált maradása csökkentheti a vér kalciumszintjét, és ez segíthet a vesekő megelőzésében.
 • A dohányzásról, ha alkalmazható: A dohányzás növelheti a csontvesztést. A csontok egészségének javítása mellett a kilépés csökkenti a rák és más egészségügyi problémák kockázatát.
 • edzés, beleértve az erő edzést: Az ellenállás edzése elősegíti a csontok erejét és az egészséget.
 • A gyógyszerek és kiegészítők irányelvei betartása: Az orvosi tanácsadás követése csökkentheti a túl sok D -vitamin fogyasztásának kockázatát és a hiperkalcémia kialakulását.

Outlook

A hiperkalcémiában szenvedő emberek kilátásai az okától és súlyosságától függ.

Az enyhe hiperkalcémia nem igényel kezelést. Ha azonban az állapot súlyosabb, akkor az orvos olyan gyógyszereket írhat elő, amelyek csökkentik a kalcium szintjét és kezelik az alapvető okot.

A hiperkalcémia tüneteiben szenvedő személynek beszélnie kell egy orvossal.

Összegzés

A hiperkalcémia a vérben a megnövekedett kalciumszintre utal. Az orvosok felfedezhetik ezeket a megnövekedett szinteket más feltételek tesztelésekor.

A hiperkalcémia lehetséges okai közé tartozik egy hiperaktív mellékpajzsmirigy, bizonyos gyógyszerek, túl sok D -vitamin és az alapvető egészségügyi állapotok, például a rák.

A hiperkalcémia kezelési lehetőségei annak súlyosságától és okától függnek.

 • Vér/hematológia
 • Rák/onkológia
 • kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Urológia/nefrológia
Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat - beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat - az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek gelarex ára ugorj be ezekhez a srácokhoz alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

-->